Zabezpieczenie moszczu oraz białego wina przed jego oksyydacją (utlenianiem) ma kluczowe znaczenie dla jego jakości. Na każdym etapie produkcji białego wina należy zabezpieczać je przed oksydacją. Zbiorniki zamknięte oraz otwarte z pneumatyczną (pływającą) pokrywą powinny być wyposazone w odpowiednie instrumenty do dozowania oraz utrzymania mikrociśnienia azotu w tych zbiornikach. Przed napełnieniem zbiornika powinien być on uzupełniony odpowiednią porcją azotu. Doświadczenie pokazuje, że zabezpieczenie wina np. tylko w czasie tłoczenia nie uchroni go przed oksydacją na dalszych etapach produkcji. Można pokusić się o tezę, że zabezpieczenie produkcji białego wina azotem ma sens tylko wtedy kiedy jest ono wykonywane na każdym jego etapie.
Safety valve, tank for nitrogen installation. The valve is also designed to protect the wine with an inert gas, in this case nitrogen, without causing an increase in pressure in the tank. The
Price: 83
€
Read more