Destiller

NaCalit® Pore-Tec

Producer:
Product code:
Ean:
Availability: Select a variant
Czerwone, różowe, białe
Granulowany bentonit sodowo-wapniowy do produkcji napojów najwyższej jakości. Soki owocowe, moszcze i wino są stabilizowane see full description
Select a variant:
1 kg 0 0 Produkt niedostępny
20 kg 0 0 Produkt niedostępny
DESCRIPTION

Granulowany bentonit sodowo-wapniowy do produkcji napojów najwyższej jakości. Soki owocowe, moszcze i wino są stabilizowane przez adsorpcję białek i innych cząstek koloidalnych odpowiedzialnych poza powstawanie zmętnienia. Klarowanie wspomaga flokulacja w ramach obróbki wina metodą łączoną krzemianów koloidalnych (Klar-Sol Super) oraz preparatów treningowych zawierających proteiny (żelatyna, wiza itp.). Garbniki jako element sensoryczny napoju są również słabiej adsorbowane przez zastosowane środki klarujące.

NaCalit® Pore-Tec ma w szczególności następujące właściwości

  • Bardziej spójna i bardziej selektywna adsorpcja białek i cząstek koloidalnych.
  • Silniejsze właściwości klarujące dla win problematycznych i win o wyższym pH (ok. do 3,45).

Dawkowanie

Zalecaną dawkę należy ustalić w laboratorium wspólnie z enologiem, wykonując mikrotest ze względu na czynniki wpływające na skuteczność klarowania (pH, temperatura, zmętnienie).

Sugerowane dawkowanie:

  • Cydr. 50 - 150 g / hl
  • Soki 100 - 250 g / hl
  • Wino owocowe 50 - 150 g / hl
  • Moszcz winogronowy 50 - 150 g / hl
  • Wino 50 - 200 g / hl

NaCalit® Pore-Tec należy wlewać w małych dawkach do ok. 3-5-krotnej objętości wody i dobrze wymieszać. Czas pęcznienia to około 4 - 6 godzin. Przed użyciem zawiesinę należy sprawdzić pod kątem obcych zapachów. Następnie zawiesinę miesza się z mniejszą ilością  napoju, który następnie dokładnie miesza się z pozostałą objętością. 

Files to download
From this manufacturer
You don't know what product
to choose?
HELP
Contact us now!
Our expert will advise you!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
expert in the production technology of wines, juices, meads and many other drinks. An experienced advisor in the field of design and machinery of broadly understood fruit and vegetable processing plants.