Granulowany bentonit sodowo-wapniowy do produkcji napojów najwyższej jakości. Soki owocowe, moszcze i wino są stabilizowane przez adsorpcję białek i innych cząstek koloidalnych odpowiedzialnych poza powstawanie zmętnienia. Klarowanie wspomaga flokulacja w ramach obróbki wina metodą łączoną krzemianów koloidalnych (Klar-Sol Super) oraz preparatów treningowych zawierających proteiny (żelatyna, wiza itp.). Garbniki jako element sensoryczny napoju są również słabiej adsorbowane przez zastosowane środki klarujące.
NaCalit® Pore-Tec ma w szczególności następujące właściwości
- Bardziej spójna i bardziej selektywna adsorpcja białek i cząstek koloidalnych.
- Silniejsze właściwości klarujące dla win problematycznych i win o wyższym pH (ok. do 3,45).
Dawkowanie
Zalecaną dawkę należy ustalić w laboratorium wspólnie z enologiem, wykonując mikrotest ze względu na czynniki wpływające na skuteczność klarowania (pH, temperatura, zmętnienie).
Sugerowane dawkowanie:
- Cydr. 50 - 150 g / hl
- Soki 100 - 250 g / hl
- Wino owocowe 50 - 150 g / hl
- Moszcz winogronowy 50 - 150 g / hl
- Wino 50 - 200 g / hl
NaCalit® Pore-Tec należy wlewać w małych dawkach do ok. 3-5-krotnej objętości wody i dobrze wymieszać. Czas pęcznienia to około 4 - 6 godzin. Przed użyciem zawiesinę należy sprawdzić pod kątem obcych zapachów. Następnie zawiesinę miesza się z mniejszą ilością napoju, który następnie dokładnie miesza się z pozostałą objętością.
Special yeast for the fermentation of mainly white wines while retaining the typical variety aromas of the grapes. Alcohol tolerance: 15 % vol. Specially suited for Riesling
Fumaric acid inhibits bacteria. Permeation through the lactic acid bacteria cell membrane reduces the intracellular pH in the cytoplasm
Tannivin® Finesse is a complex tannin product, a balanced combination of ellagitannins and condensed
Tannivin® Grape is a new, highly refined tannin produced from selected French grapes. Only selected, healthy, ripe French grapes are used