Destiller

Ochrona Winorośli, dr Janusz Mazurek

Availability: Produkt niedostępny
Książka prezentuje kompendium wiedzy dotyczącej najważniejszych chorób i szkodników winorośli, sposobów ich see full description
DESCRIPTION

Książka prezentuje kompendium wiedzy dotyczącej najważniejszych chorób i szkodników winorośli, sposobów ich rozpoznawania i monitorowania, doboru i terminowego stosowania biologicznych i chemicznych środków ochrony roślin. Jest bogato ilustrowana. Posiada wiele użytecznych i praktycznych tabel.

Wydawnictwo: Fundacji Galicja Vitis
Oprawa: Miękka
liczba stron: 248
Wymiary: 165 x 225 mm
Rok wydania: 2017

Spis treści
Spis treści

Wstęp

Choroby grzybowe

  • Szara pleśń
  • Mączniak rzekomy
  • Mączniak prawdziwy
  • Nekroza kory winorośli
  • Antraknoza
  • Czarna zgnilizna
  • Czerwona zgnilizna
  • Coniella diplodiella
  • Inne choroby jagód w okresie ich dojrzewania
  • Grzybowe choroby drewna
  • Eutypa
  • Esca
  • Grzyby glebowe i choroby przez nie powodowane
  • Werticilioza
  • Fytoftoroza
  • Inne patogeny glebowe

Choroby bakteryjne

  • Rak bakteryjny winorośli
  • Choroba Pierce’a
  • Inne bakterie chorobotwórcze dla winorośli

Choroby wirusowe winorośli

Choroby powodowane przez nicienie

Systemy monitorowania chorób winorośli

Fazy rozwojowe winorośli

Szkodniki winorośli

Roślinożerne pajęczaki

  • Calepitrimerus vitis
  • Pilśniowiec winoroślowy
  • Przędziorek owocowiec i chmielowiec
  • Inne przędziorki żerujące na winorośli
  • Zwalczanie przędziorków
  • Biologiczne zwalczanie roślinożernych roztoczy

Szkodniki owadzie

  • Filoksera winiec
  • Skoczek winorośl owy
  • Czerwce
  • Zwójkówki
  • Biedronka wełnowcolubna
  • Muszka plamo skrzydła
  • Trociniarki
  • Szkodniki glebowe
  • Szkodniki o mniejszym znaczeniu dla winorośli
  • Czynniki fizjologiczne wpływające na zdrowotność winorośli

Niedobory składników pokarmowych

  • Azot i siarka
  • Fosfor
  • Potas
  • Magnez
  • Wapń
  • Bor
  • Cynk
  • Żelazo
  • Mangan
  • Zamieranie szypułek
  • Antagonizm jonowy

Inne zaburzenia fizjologiczne

  • Niskie pH
  • Susza
  • Upał
  • Nadmiar wody
  • Uszkodzenia spowodowane przez mróz
  • Uszkodzenia spowodowane przez przymrozki
  • Uszkodzenia gradowe
  • Utrata jędrności jagód
  • Korzenie powietrzne
  • Zespół zaburzeń wzrostu w okresie wiosennym
  • Uszkodzenia spowodowane znoszeniem herbicydów
  • Uszkodzenia spowodowane przez fungicydy

Ochrona winorośli przed stresem środowiskowym

  • Znaczenie biostymulatorów i innych środków wspomagających w ochronie przed stresem

Ochrona winorośli przed mrozem

  • Mechanizm powstawania uszkodzeń mrozowych
  • Przygotowywanie winorośli do zimowania
  • Objawy uszkodzeń mrozowych
  • Szacowanie uszkodzeń pąków i drewna
  • Pośrednie metody ochrony przed mrozem
  • Bezpośrednie metody ochrony przed mrozem

Wybrane aspekty techniki ochrony winorośli

Przegląd opryskiwaczy stosowanych w ochronie winorośli

  • Opryskiwacze przeznaczone do zabiegów na mniejszych powierzchniach
  • Opryskiwacze przeznaczone do zabiegów na dużych powierzchniach
  • Poprawne dawkowanie środków ochrony roślin
  • Ustalanie wydatku cieczy
  • Technika prowadzenia zabiegów na mniejszych powierzchniach
  • Jakość wody i stosowanie adiuwantów
  • Parametr Delta T
From this manufacturer
You don't know what product
to choose?
HELP
Contact us now!
Our expert will advise you!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
expert in the production technology of wines, juices, meads and many other drinks. An experienced advisor in the field of design and machinery of broadly understood fruit and vegetable processing plants.