Książka „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka” to kompendium wiedzy o winiarstwie opracowane przez wykładowców Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, najlepszych specjalistów w Polsce w swoich dziedzinach. To nie tylko teoretycy, ale i praktycy, którzy swoją specjalistyczną wiedzę zdobywali przez lata doświadczeń. Książka adresowana jest do szerokiego grona osób zainteresowanych winiarstwem, właścicieli już istniejących winnic, jak i osób początkujących, winoogrodników i miłośników wina.
Ze względu na rozległość tematyki winiarskiej książka podzielona została na dwie części. Część pierwsza poświęcona jest zagadnieniom związanym z uprawą winorośli. Główne rozdziały dotyczą zakładania winnicy, uprawy, nawożenia i ochrony winorośli.
Część druga poświęcona produkcji wina ma się ukazać w połowie tego roku. W obu częściach zasadnicze zagadnienia obudowane są rozdziałami uzupełniającymi, jak historia, systematyka winorośli, marketing, enoturystyka, sztuka degustacji, prawo winiarskie.
„Winorośl i wino. Wiedza i praktyka”
Format: B5 (165x235 mm)
Prawa: twarda
Liczba stron: 320 stron
Rok wydania: 2018
ponad 300 kolorowych fotografii, w pełnym kolorze, na papierze kredowym, w twardej oprawie.
Autorzy cz.1: Roman Myśliwiec, dr Janusz Mazurek, Ewa Wawro, Wojciech Bosak
Spis treści
Wstęp - Roman Myśliwiec
.........................................................................................................................................................
Historia uprawy winorośli i winiarstwa w Polsce i na świecie - Ewa Wawro
- Pradzieje wina
- Winorośl i wino w świecie starożytnym
- Czasy nowożytne
- Winiarstwo w Polsce
- Współczesne odrodzenie
- Tworzące się regiony winiarskie w Polsce
- Historia pisze się dalej
.........................................................................................................................................................
Systematyka winorośli - Wojciech Bosak
Pochodzenie i systematyka winorośli - Wojciech Bosak
- Wczesna ewolucja winorośli
- Systematyka winorośli
- Winorośl właściwa Vitis vinifera
- Winorośle wschodnioazjatyckie
- Winorośle amerykańskie
- Mieszańce międzygatunkowe
.........................................................................................................................................................
Uprawa winorośli - Roman Myśliwiec
- Warunki siedliskowe winorośli
- Budowa krzewu winorośli
- Podziemne części krzewu
- Nadziemne części zdrewniałe
- Nadziemne części zielne
- Roczny cykl biologiczny winorośli
- Cięcie krzewów winorośli
- Ogólne zasady cięcia
- Rodzaje cięcia
- Formowanie krzewów
- Ogólne zasady formowania krzewów
- Wybrane formy krzewów
- Forma bezpienna
- Modyfikacja formy bezpiennej
- Jednoramienny sznur Guyota
- Dwuramienny sznur Guyota
- Forma dwuramienna na podwójnym pniu
- Forma Casenave'a (sznur stały)
- Sznur skośny (pochyły)
- Forma Y
- Odmiany winorośli
- Kryteria doboru odmian
- Odmiany mieszańcowe na wina białe
- Odmiany winorośli właściwej na wina białe
- Odmiany mieszańcowe na wina czerwone
- Odmiany winorośli właściwej na wina czerwone
- Odmiany deserowe
- Podkładki winorośli
- Zakładanie winnicy
- Wybór stanowiska
- Przygotowanie gleby
- Rozstawa krzewów
- Zakup sadzonek i technika sadzenia
- Prowadzenie krzewów w pierwszym roku po posadzeniu
- Prowadzenie krzewów w drugim roku po posadzeniu
- Prowadzenie krzewów w kolejnych latach
- Regulacja wzrostu i płodności krzewów
- Budowa rusztowań wsporczych
.......................................................................................................................................................
Nawożenie winorośli - Janusz Mazurek
- Plonowanie winorośli a jakość wina
- Pobieranie składników pokarmowych przez winorośl
- Znaczenie mikoryzy
- Ustalanie dawek nawozów
- Analizy gleby i liści
- Odczyn gleb i jego regulacja
- Znaczenie składników pokarmowych i nawożenie winorośli
........................................................................................................................................................
Ochrona winorośli - Janusz Mazurek
- Znaczenie chorób i szkodników dla winorośli
- Choroby winorośli
- Szara pleśń
- Mączniak rzekomy
- Mączniak prawdziwy
- Nekroza kory winorośli
- Antraknoza winorośli
- Czerwona zgnilizna winorośli
- Coniella diplodiella
- Choroby drewna winorośli
- Eutypa lata
- ESCA
- Glebowe choroby winorośli
- Bakteryjne choroby winorośli
- Guzowatość winorośli
- Choroby wirusowe i nicienie
- Szkodniki winorośli
- Roślinożerne pajęczaki
- Szkodniki owadzie
- Filoksera
- Inne owady szkodliwe dla winorośli
- Średni stopień wypalenia
- Niski stopień wypalenia
- Średni + stopień wypalenia
- Wysoki stopień wypalenia
- Średni stopień wypalenia
- Niski stopień wypalenia
- Średni + stopień wypalenia
- Wysoki stopień wypalenia
- Średni stopień wypalenia
- Niski stopień wypalenia
- Średni + stopień wypalenia
- Wysoki stopień wypalenia
a) cooling jacket on the trunk
b) cooling jacket on the trunk and cone
Specifications: Conical
- 200 liters
- 300 liters
- 400 liters
- 500 liters
- 600 liters
- 800 liters
- 1100 liters
The ProChill® series offers standard models with power from 17 to 50 kW, which are specially adapted to the requirements of wineries, breweries and other plants.
Specially selected, pure dry yeast for developing the typical varietal aroma profile of fine, high quality Riesling wines. Yeast strain E 68/73 Saccharomyces