Drożdże winiarskie Oenoferm® Belle Arome to drożdże przeznaczone do nowoczesnych białych win.
Opis produktu:
Oenoferm® Belle Arome to wyselekcjonowany szczep drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae, przeznaczone do produkcji białych win w nowoczesnym stylu. Szczególnie rozwijane są aromaty owoców, białego miąższu i cytrusów, oraz nuty czarnej porzeczki. Wyraźnie odczuwane są smaki z w pełni dojrzałych winogron, jak również z żółtych i egzotycznych owoców.
Działanie:
Drożdże winiarskie Oenoferm® Belle Arome są stosowane, aby uzyskać białe wina z bardzo wyraźnymi nutami owocowymi i bezpieczną kinetyką fermentacji. Drożdże Oenoferm® Belle Arome fermentują z umiarkowaną szybkością, lecz w sposób ciągły, dzięki czemu mnogość oraz intensywność aromatów zostaje doskonale zachowana.
Korzystne temperatury przebiegu fermentacji oraz do oceny sensorycznej: 17-22°C.
Tolerancja alkoholu: do 14% obj.
Dawkowanie:
20-40 g/100L.
Zastosowanie:
Drożdże Oenoferm®Belle Arome uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do mieszaniny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości.
Przechowywanie:
Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni
Special yeast for the fermentation of mainly white wines while retaining the typical variety aromas of the grapes. Alcohol tolerance: 15 % vol. Specially suited for Riesling
Cider: tak
for double salt deacidification of juice/young wine and
Fumaric acid inhibits bacteria. Permeation through the lactic acid bacteria cell membrane reduces the intracellular pH in the cytoplasm
Special yeast for the fermentation of colour stable and clean red wines. The reduced beta-glycosidase activity will retain a maximum of antocyanes. Quick fermentation start
are ideal during fermentation of fruit distillery