Książka prezentuje kompendium wiedzy dotyczącej najważniejszych chorób i szkodników winorośli, sposobów ich rozpoznawania i monitorowania, doboru i terminowego stosowania biologicznych i chemicznych środków ochrony roślin. Jest bogato ilustrowana. Posiada wiele użytecznych i praktycznych tabel.
Wydawnictwo: Fundacji Galicja Vitis
Oprawa: Miękka
liczba stron: 248
Wymiary: 165 x 225 mm
Rok wydania: 2017
Wstęp
Choroby grzybowe
- Szara pleśń
- Mączniak rzekomy
- Mączniak prawdziwy
- Nekroza kory winorośli
- Antraknoza
- Czarna zgnilizna
- Czerwona zgnilizna
- Coniella diplodiella
- Inne choroby jagód w okresie ich dojrzewania
- Grzybowe choroby drewna
- Eutypa
- Esca
- Grzyby glebowe i choroby przez nie powodowane
- Werticilioza
- Fytoftoroza
- Inne patogeny glebowe
Choroby bakteryjne
- Rak bakteryjny winorośli
- Choroba Pierce’a
- Inne bakterie chorobotwórcze dla winorośli
Choroby wirusowe winorośli
Choroby powodowane przez nicienie
Systemy monitorowania chorób winorośli
Fazy rozwojowe winorośli
Szkodniki winorośli
Roślinożerne pajęczaki
- Calepitrimerus vitis
- Pilśniowiec winoroślowy
- Przędziorek owocowiec i chmielowiec
- Inne przędziorki żerujące na winorośli
- Zwalczanie przędziorków
- Biologiczne zwalczanie roślinożernych roztoczy
Szkodniki owadzie
- Filoksera winiec
- Skoczek winorośl owy
- Czerwce
- Zwójkówki
- Biedronka wełnowcolubna
- Muszka plamo skrzydła
- Trociniarki
- Szkodniki glebowe
- Szkodniki o mniejszym znaczeniu dla winorośli
- Czynniki fizjologiczne wpływające na zdrowotność winorośli
Niedobory składników pokarmowych
- Azot i siarka
- Fosfor
- Potas
- Magnez
- Wapń
- Bor
- Cynk
- Żelazo
- Mangan
- Zamieranie szypułek
- Antagonizm jonowy
Inne zaburzenia fizjologiczne
- Niskie pH
- Susza
- Upał
- Nadmiar wody
- Uszkodzenia spowodowane przez mróz
- Uszkodzenia spowodowane przez przymrozki
- Uszkodzenia gradowe
- Utrata jędrności jagód
- Korzenie powietrzne
- Zespół zaburzeń wzrostu w okresie wiosennym
- Uszkodzenia spowodowane znoszeniem herbicydów
- Uszkodzenia spowodowane przez fungicydy
Ochrona winorośli przed stresem środowiskowym
- Znaczenie biostymulatorów i innych środków wspomagających w ochronie przed stresem
Ochrona winorośli przed mrozem
- Mechanizm powstawania uszkodzeń mrozowych
- Przygotowywanie winorośli do zimowania
- Objawy uszkodzeń mrozowych
- Szacowanie uszkodzeń pąków i drewna
- Pośrednie metody ochrony przed mrozem
- Bezpośrednie metody ochrony przed mrozem
Wybrane aspekty techniki ochrony winorośli
Przegląd opryskiwaczy stosowanych w ochronie winorośli
- Opryskiwacze przeznaczone do zabiegów na mniejszych powierzchniach
- Opryskiwacze przeznaczone do zabiegów na dużych powierzchniach
- Poprawne dawkowanie środków ochrony roślin
- Ustalanie wydatku cieczy
- Technika prowadzenia zabiegów na mniejszych powierzchniach
- Jakość wody i stosowanie adiuwantów
- Parametr Delta T
Stainless steel peristaltic pump for pumping destemmed ‐ crushed grapes, fermented marc and liquids. Pump complete with
Help extract color and tannins from the grape skins by gently spraying the must collected at the top of the tank with VinPilot® RotoCap.
- AT 150 G
- AT 200 G
- AT 300 G
- AT 350 G