Granulowany bentonit sodowo-wapniowy do produkcji napojów najwyższej jakości. Soki owocowe, moszcze i wino są stabilizowane przez adsorpcję białek i innych cząstek koloidalnych odpowiedzialnych poza powstawanie zmętnienia. Klarowanie wspomaga flokulacja w ramach obróbki wina metodą łączoną krzemianów koloidalnych (Klar-Sol Super) oraz preparatów treningowych zawierających proteiny (żelatyna, wiza itp.). Garbniki jako element sensoryczny napoju są również słabiej adsorbowane przez zastosowane środki klarujące.
NaCalit® Pore-Tec ma w szczególności następujące właściwości
- Bardziej spójna i bardziej selektywna adsorpcja białek i cząstek koloidalnych.
- Silniejsze właściwości klarujące dla win problematycznych i win o wyższym pH (ok. do 3,45).
Dawkowanie
Zalecaną dawkę należy ustalić w laboratorium wspólnie z enologiem, wykonując mikrotest ze względu na czynniki wpływające na skuteczność klarowania (pH, temperatura, zmętnienie).
Sugerowane dawkowanie:
- Cydr. 50 - 150 g / hl
- Soki 100 - 250 g / hl
- Wino owocowe 50 - 150 g / hl
- Moszcz winogronowy 50 - 150 g / hl
- Wino 50 - 200 g / hl
NaCalit® Pore-Tec należy wlewać w małych dawkach do ok. 3-5-krotnej objętości wody i dobrze wymieszać. Czas pęcznienia to około 4 - 6 godzin. Przed użyciem zawiesinę należy sprawdzić pod kątem obcych zapachów. Następnie zawiesinę miesza się z mniejszą ilością napoju, który następnie dokładnie miesza się z pozostałą objętością.
At
Special yeast for the fermentation of colour stable and clean red wines. The reduced beta-glycosidase activity will retain a maximum of antocyanes. Quick fermentation start
Fumaric acid inhibits bacteria. Permeation through the lactic acid bacteria cell membrane reduces the intracellular pH in the cytoplasm
Specially developed for the fermentation of full-bodied, tanninrich and colour intensive red wines. Provides aromas of cherries, berries and nuts and it supports the