Tanks, Tank warehouses Gortani
Gortani is the reference brand for the design and supply of machines and systems for oenology.
Having chosen to specialize in the production of autoclaves, tanks and winemakers, he has gained extensive and specific experience in the viticulture sector.
The passion for work and the aptitude for finding innovative solutions have led Gortani towards an evolution consistent with the international context in which it operates.
Double and triple superposed tanks
Multi-chamber tanks are an excellent solution for wineries that do not have a large area. We can ferment or store more than one batch for wine in one tank. Practical platforms and stairs made of stainless steel facilitate their handling. Tanks of this type can be used for fermentation and storage of wine and other beverages.
Fermentation tanks with pneumatic floating lid
Dobrze znane w Polsce zbiorniki fermentacyjne z pływającą, pneumatyczną pkrywą dodatkowo wyposażone w płaszcz chłodzący/grzewczy. Mogą służyć także do przechowywania wina. Umieszczenie pokrywy bezpośrednio nad lustem wina zabezpiecza go przed kontaktem z tlenem. Pokrywa wyposażona w pneumatyczną uszczelkę zapewnia całkowitą szczeelność a zawór fermentacyjny usuwanie dwutlenku węgla w trakcie procesu fermentacji.
Fully insulated tanks
Insulated tanks can be used primarily for cold stabilization of wine, its freezing. This process is practically obligatory in the production of white and sparkling wines. It consists in lowering the temperature of the wine below 0°C (to -4°C at most) for a specific period of time in a special wine cellar. insulated stainless steel tank. The effect of cold stabilization is the precipitation of sediments (mainly tartar), which could appear in a bottle of wine after prolonged storage at different temperatures, e.g. on a store shelf. After this treatment, the wines are filtered and bottled again. English – cold stabilization, tartaric stabilization. Insulated tanks can also be used for cold maceration.
Winemaking tanks
Pressure tanks for the production of sparkling wines
Metoda Charmat, zbiornikowa produkcji win musujących w skrócie polega na prowadzneiu wtórnej fermentacji w zbiornikach ciśnieniowych. W miarę postępu wtórnej fermentacji powstaje dwutlenek węgla, który w przeciwieństwie do klasycznej fermentacji, nie ulatuje przez zawór fermentacyjny, lecz jest wyłapywany, gromadzony w zbiorniku ciśnieniowym. Powstający dwutlenek węgla powoduje wzrost ciśnienia w zbiorniku, nawet do 8-9 bar.
Mobile tanks
Storage tanks, Tank warehouses
Zbiorniki magazynowe czy też magazyny zbiornikowe są istotnym elementem wielu linii procesowych w szeroko rozumianej produkcji spożywczej np. w produkcji soków oraz innych napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Stairs and tank platforms, walkways
Schody i podesty zbiornikowe ze stali nierdzewnej mogą znacznie ułatwić bieżącą obsługę oraz mycie zbiorników.
Video