Drożdże winiarskie Oenoferm® Belle Arome to drożdże przeznaczone do nowoczesnych białych win.
Opis produktu:
Oenoferm® Belle Arome to wyselekcjonowany szczep drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae, przeznaczone do produkcji białych win w nowoczesnym stylu. Szczególnie rozwijane są aromaty owoców, białego miąższu i cytrusów, oraz nuty czarnej porzeczki. Wyraźnie odczuwane są smaki z w pełni dojrzałych winogron, jak również z żółtych i egzotycznych owoców.
Działanie:
Drożdże winiarskie Oenoferm® Belle Arome są stosowane, aby uzyskać białe wina z bardzo wyraźnymi nutami owocowymi i bezpieczną kinetyką fermentacji. Drożdże Oenoferm® Belle Arome fermentują z umiarkowaną szybkością, lecz w sposób ciągły, dzięki czemu mnogość oraz intensywność aromatów zostaje doskonale zachowana.
Korzystne temperatury przebiegu fermentacji oraz do oceny sensorycznej: 17-22°C.
Tolerancja alkoholu: do 14% obj.
Dawkowanie:
20-40 g/100L.
Zastosowanie:
Drożdże Oenoferm®Belle Arome uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do mieszaniny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości.
Przechowywanie:
Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni
Fumaric acid inhibits bacteria. Permeation through the lactic acid bacteria cell membrane reduces the intracellular pH in the cytoplasm
At
Modern, dry, fruit-forwarded rosé wines
Oenoferm® Pink supports the style of international rosé wines ‐ crisp, dry and with pronounced fruit.
Special yeast for the fermentation of mainly white wines while retaining the typical variety aromas of the grapes. Alcohol tolerance: 15 % vol. Specially suited for Riesling
- 100 liters (PZ 100 A4)
- 150 liters (PZ 150 A5)
- 200 liters (PZ 200 A5)
- 320 liters (PZ 320 A6)
- 400 liters (PZ 400 A6)
- 520 liters (PZ 520 A7)
- 620 liters (PZ 620 A8)
- 900 liters (PZ 900 A10)
- 1100 liters (PZ 1100 A10)
- 1500 liters (PZ 1500 A11)
- 2000 liters (PZ 2000 A11)
Cider: tak
- DN 25
- DN 32
- DN 40
- DN 50
- Medium toasting level
- Low toasting level
- Medium+ toasting level
- High toasting level
Help extract color and tannins from the grape skins by gently spraying the must collected at the top of the tank with VinPilot® RotoCap.